Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Zonnepanelen zijn helemaal niet lastig te reinigen mits u met deze handige tips en weetjes te werk gaat. Hierdoor kunt u makkelijk en deskundig zelf uw zonnepanelen reinigen.

De lente en zomer komen er weer aan. Het ideale moment om nu te beginnen met het reinigen van uw zonnepanelen, want met schone zonnepanelen kunt u een extra rendement bereiken van soms wel 4%. Ook de zogenaamde 'zelf' reinigende zonnepanelen moeten gewassen worden, want deze worden niet goed gereinigd door alleen regen (wat soms wel wordt beweerd). Om toch zeker te zijn van schone panelen, kunt u deze het beste ook zelf af en toe wassen.
 

Inspectie
Inspecteer uw zonnepaneel 3 tot 4 keer per jaar. Controleer op diverse vlekken waaronder vogelpoep. Door grote vogelpoepvlekken heb je niet alleen een lager rendement van 1% tot 5% maar ook is vogelpoep zuur. Temperatuursverschillen zorgen ervoor dat het zuur uit de vogelpoep in uw zonnepanelen kan trekken. Daarnaast kunnen kalk en mineralen uit regenwater zorgen voor een mindere werking van uw panelen.
 

Schoonmaken vanaf het dak
Zijn uw panelen schoon tot redelijk schoon en kunt u gemakkelijk op het dak bij de zonnepanelen komen? Dan kunt u deze eenvoudig afspoelen met zacht kraanwater of regenwater, door middel van een tuinslang of een hoge druk plantenspuit. Dit zorgt niet voor de beste reiniging maar zo spoelt u wel het meeste stof en vuil weg.

Schoonmaken vanaf de grond
Als u niet goed bij uw panelen kunt komen vanaf het dak, dan zijn er speciale schoonmaaksets voor het reinigen vanaf de grond. Door middel van een waterdoorlatende telescoopsteel (diverse hoogtes) en een solar-borstel kunt u zonnepanelen veilig, snel en goedkoop zelf schoonmaken.

TIP: Bekijkt u eens onze solar-schoonmaaksets. Wij bieden verschillende opties voor thuis- en professioneel gebruik.

Tijd
De beste tijd om uw zonnepanelen te reinigen is 's ochtends of 's avonds. Hierdoor drogen uw zonnepanelen minder snel door straling van de zon, waardoor er minder vlekken achterblijven. Het voordeel van 's avond uw zonnepanelen reinigen is dat de panelen droog zijn voordat u begint en u deze daardoor eerst droog kunt reinigen. ‘s Ochtends ligt er nog een beetje dauw/condens op uw panelen.

Reinigingsmiddelen
Zonnepanelen schoonmaken met alleen zacht water kan in vele gevallen al voldoende zijn. Toch is het aan te raden om uw panelen ook met een reinigingsmiddel schoon te maken, om kalkvlekken en agressieve vervuiling van uw panelen af te halen. Het beste kunt u hiervoor geen groene zeep of sterke schoonmaakmiddelen gebruiken. Dit kan de coating op uw zonnepanelen aantasten. Wij adviseren u een speciale zonnepaneelreiniger, verkrijgbaar in 1L en 10L. Krachtig genoeg om vuil te verwijderen en mild genoeg om coatings niet aan te tasten. Als u gebruik maakt (of gaat maken) van onze solar-schoonmaaksets dan kunt u ook een zeephouder bijbestellen, om zo het water te mengen met zeep. Op deze manier stroomt het zeepwater direct door de steel naar de panelen, zodat u niet telkens uw borstel in een emmer met zeepwater hoeft te dompelen.


Moeilijk te verwijderen vlekken
Een vaak voorkomende fout is dat mensen moeilijk te verwijderen vlekken gaan schoonmaken met schuurmiddel en/of schuursponsen. Dit is echter heel slecht voor het paneel. Een schuurspons kan krassen achterlaten en daardoor wordt de oplevering van energie ook minder. Ook het reinigen met een hogedrukreiniger is af te raden. Als u reinigt met een hogedrukreiniger kan er water tussen de cellen en het paneel komen, wat uiteraard niet goed is voor uw paneel. Mocht u grote vlekken er niet af krijgen dan adviseren wij om dit te laten doen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Dit komt in de praktijk niet vaak voor, het meeste vuil is goed zelf te verwijderen.
 

Risico's
Neem geen risico's met onstabiele steigers en ladders. Als de panelen moeilijk te bereiken zijn houdt het dan bij het afspoelen van de panelen, gebruik solar-schoonmaaksets vanaf de grond, of laat het reinigen doen door een gespecialiseerd bedrijf. 

Borstel
Gebruik nooit harde materialen. Harde materialen kunnen de beschermende laag beschadigen. Gebruik een zachte borstel of doek. Onze solar-schoonmaaksets beschikken over een speciale zonnemoduleborstel. Deze borstel is gemaakt van lichte polyester haren, waardoor vuil goed wordt opgenomen maar geen krassen worden achtergelaten.

Sneeuw
Sneeuw is een verschrikking voor elke zonnepaneeleigenaar. want als er sneeuw op uw panelen ligt dan komt er natuurlijk geen zonlicht door en is het rendement zo goed als nul. Maar hoe kunt u het beste de sneeuw tegengaan?

Het beste is om de sneeuw met een borstel van de panelen te verwijderen. Sneeuw verwijderen door middel van lauw water raden wij af. Hierdoor ontstaat er alleen maar nieuwe sneeuw, of nog erger: een laag ijs op uw panelen. Ook (steen)zout, ijskrabbers en autowas raden wij af. Hierdoor zullen uw zonnepanelen beschadigen.

Demonstratie video Unger Solar-set
Persoonlijk en deskundig advies

Zonnepanelen reinigen hoeft niet moeilijk te zijn als u deze tips en weetjes bij de hand houd. Mocht u toch nog vragen hebben of graag een persoonlijk reigingingsadvies willen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder! Bekijk ondertussen onze best verkochte solar-schoonmaaksets:
 

- Basic Solar-set 6m aluminium
- Basic Solar-set 9m aluminium + osmosefilter
- Master Solar-set 9m aluminium met luxe borstel
- Premium Solar-set 6m glasvezel met luxe borstel
- Carbon Solar-set 13,50m carbon met luxe borstel

Of ons gehele assortiment


 Reacties

  1. Elano de Ruijs Elano de Ruijs

    Ik heb de basic set 6 meter alu set met osmosefilter gekocht. De panelen zijn mooi schoon geworden en heb meteen het dakraam meegepakt. Ideaal met het filter droogt het zonder vlekkem op.

  2. Stefan de Jong Stefan de Jong

    Veel info, ik heb ook een set besteld en levering was al volgende dag. Jullie verdienen een dikke 10!

  3. Jan S. Jan S.

    Ik heb een setje tot 6 meter gekocht met een steel aluminium. Deze bevalt prima. steel is lekker stevig en de panelen worden gemakkelijk schoon met de borstel.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »