Menu
0
Wij worden beoordeeld met een 9.2/10
Betaling achteraf mogelijk
Al meer dan 25.000 tevreden klanten
Gratis verzending vanaf €150 excl. btw
29Mar2023
Het schoonmaken van horeca-keukens

Het schoonmaken van horeca-keukens

Door: SchoonmaakDiscountReacties: 0

Één van de belangrijkste aspecten in een horeca-keuken is een schone en gezonde werkomgeving. In deze blogpost bespreken we 10 tips die je kunnen helpen met het schoonmaken.

1. Maak gebruik van een schoonmaakschema

De eerste stap bij het onderhouden van een schone restaurantkeuken is het maken van een schoonmaakschema. Dit schema moet dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse (periodieke) taken bevatten en het moet consequent worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de keuken altijd schoon is. Schoonmaakschema’s kunnen op maat worden gemaakt maar er zijn op het internet ook standaard templates te vinden met alle belangrijke taken.

2. Wijs schoonmaaktaken toe

Wijs schoonmaaktaken toe aan medewerkers en zorg ervoor dat zij het belang begrijpen van hun rol bij het onderhouden van een schone keuken. Elke persoon moet verantwoordelijk zijn voor een specifieke taak en zij moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de voltooiing hiervan.

3. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Gebruik schoonmaakproducten die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in een restaurantkeuken. Deze producten moeten effectief zijn in het verwijderen van vet, vuil en bacteriën, maar ze moeten ook veilig zijn voor gebruik in de buurt van voedsel. Daarbij is het ook belangrijk dat het product volgens de gebruiksaanwijzing wordt gedoseerd. Vaak wordt veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt, wat ervoor kan zorgen dat het juist alleen maar viezer wordt.

4. Reinig terwijl je bezig bent

Moedig medewerkers in de keuken aan om ook tijdens het werk (indien mogelijk) schoon te maken. Dit betekent het afvegen van oppervlakken, het opbergen van apparatuur en het afwassen zodra ze klaar zijn met gebruik. Dit voorkomt dat bacteriën zich nestelen en zorgt er ook voor dat je aan het einde van de dag minder lang bezig bent met de echte schoonmaak.

5. Maak periodiek grondig schoon

Naast de dagelijkse schoonmaak is het belangrijk om de keuken regelmatig grondig schoon te maken. Dit kan inhouden het schrobben / dieptereinigen van de vloeren, het schoonmaken van de vetafscheiders en het ontsmetten van oppervlakken.

6. Concentreer je op de gebieden die vaak worden aangeraakt

Besteed extra aandacht aan gebieden die vaak worden aangeraakt, zoals deurklinken, lichtschakelaars en kranen. Deze gebieden hebben meer kans op ziektekiemen, dus ze moeten regelmatig worden schoongemaakt. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als je met rauwe kip werkt en vervolgens deurklinken aanraakt die niet regelmatig worden schoongemaakt? Een ophoping van bacteriën en ziektekiemen. 

7. Houd apparatuur schoon

Zorg ervoor dat alle apparatuur goed wordt onderhouden en regelmatig wordt schoongemaakt. Denk hierbij aan ovens, fornuizen, grills en friteuses.

8. Train personeel

Geef medewerkers de juiste training over schoonmaakprocedures en zorg ervoor dat ze het belang begrijpen van het onderhouden van een schone keuken.

9. Volg de richtlijnen voor voedselveiligheid

Handhaaf de richtlijnen voor voedselveiligheid door oppervlakken en keukengerei regelmatig te ontsmetten en ervoor te zorgen dat al het voedsel op de juiste manier wordt bewaard en bereid. Kijk bijvoorbeeld eens naar HACCP-regels in de horeca.

10. Inspecteer de keuken regelmatig

Inspecteer de keuken regelmatig om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de gezondheids- en veiligheidsnormen. Dit kan zelf maar soms is het ook aan te raden om een extern bedrijf een inspectie te laten uitvoeren.

Kortom, het onderhouden van een schone restaurantkeuken is cruciaal voor het succes van jouw bedrijf. Door een schoonmaakschema op te stellen, schoonmaaktaken toe te wijzen en de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken houd je een veilige en plezierige werkomgeving. Heb jij vragen over een schoonmaakschema of de juiste producten voor in een horeca-keuken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€0,00
Bestel nog voor €181,50 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.