Menu
0
Wij worden beoordeeld met een 9.2/10
Betaling achteraf mogelijk
Al meer dan 25.000 tevreden klanten
Gratis verzending vanaf €150 excl. btw
22Jun2019
Latex, nitril of vinyl: welke handschoenen moet ik kiezen?

Latex, nitril of vinyl: welke handschoenen moet ik kiezen?

Door: SchoonmaakDiscountReacties: 0

Naast de standaard rubberen huishoud- en schoonmaakhandschoenen zijn er ook een aantal professionele soorten disposable handschoenen verkrijgbaar. In deze blog besteden wij aandacht aan de verschillende soorten handschoenen voor professioneel gebruik, met name voor in de zorgsector en voedingsindustrie. Wij leggen de verschillen uit zodat u nooit meer de verkeerde handschoenen koopt.

Materiaal

1. Latex handschoenen
Latex wordt gemaakt van rubber en heeft daardoor als voordeel dat ze zeer stevig en elastisch zijn. Een ander pluspunt is de goede comfortabele pasvorm met een hoge tastgevoeligheid. Latex handschoenen bieden bescherming tegen bacteriën, virussen en (anorganische) chemische stoffen, maar zijn minder geschikt als je werkt met olie of vet.

Echter zitten er niet alleen maar voordelen aan latex want sommige mensen zijn allergisch of gevoelig voor latex waardoor gebruik van deze handschoenen geen optie is.

2. Nitril
Nitril handschoenen worden gemaakt van synthetische polymeren, die na vulkanisatie dezelfde eigenschappen vertonen als rubber. Ze zijn stevig en goed bestand tegen scheuren en perforatiegaten. In tegenstelling tot latex is nitril wel bestand tegen oliën en vetten. Daarnaast kunnen nitril handschoenen prima gedragen worden door mensen met een latexallergie.

Er zitten echter twee nadelen aan nitril, waarvan het eerste nadeel de prijs is. Nitril is over het algemeen wat duurder dan latex of vinyl. Het tweede nadeel is dat de handschoenen niet bestand zijn tegen ketonen, oxiderende zuren en stikstof.

3. Soft nitril
Naast de gewone nitril handschoenen is er ook nog een soft variant. Deze zijn dunner waardoor een beter tastgevoel ontstaat zonder in te leveren op kwaliteit. Soft nitril heeft de flexibele pasvorm van latex maar de hardheid van nitril.

4. Vinyl
De laatste materiaalsoort die wij behandelen in deze blog is Vinyl. Vinyl handschoenen zijn het dunst en het meest kosteneffectief maar daardoor ooj het minst goed bestand tegen perforatie en chemische belasting. Als je werkt met gevaarlijke stoffen, kun je dus beter niet voor vinyl kiezen.

Vinyl is wel geschikt wanneer je handschoenen draagt om de voedselhygiëne te bevorderen of je handen te beschermen tegen vuil. Ook indien comfort en nauwkeurigheid niet de hoogste prioriteit hebben of de handschoenen vaak gewisseld worden, is vinyl ideaal.

Gepoederd of ongepoederd

In de handschoenenindustrie wordt niet alleen onderscheid gemaakt tussen de soorten materialen maar ook tussen gepoederde en ongepoederde handschoenen. Een gepoederde handschoen is aan de binnenkant voorzien van een laagje maiszetmeel, wat ervoor zorgt dat je ze makkelijker aan kunt trekken. Verder wordt door het zetmeel ook vocht en zweet beter opgenomen in de handschoen. Dit geeft een comfortabeler gevoel bij een langere draagtijd. Toch zijn gepoederde handschoenen niet voor elke werkomgeving geschikt, in de voedingsindustrie zijn ze bijvoorbeeld niet toegestaan om poeder in voedsel te voorkomen. Om deze reden is er dus ook een ongepoederde handschoen.

Werkomgeving

Latex wordt het meest gebruikt in de medische wereld, omdat het zeer geschikt is voor nauwkeurige handelingen. Bij allergische reacties is nitril een goed alternatief. Ook in laboratoria kunnen beide materialen gebruikt worden, al heeft nitril een hogere weerstand tegen chemische stoffen.

In de voedingsmiddelenindustrie is er geen voorkeur maar vanwege de weerstand tegen vocht en vetten is nitril een betere optie. Tot slot wordt er in de technische industrie vaak gebruik gemaakt van nitril handschoenen, omdat deze beter dan latex bestand zijn tegen petroleumproducten.

Kleur

Latex en vinyl handschoenen zijn verkrijgbaar in het wit en in het blauw. Wit is de vrij standaard keuze maar in de voedingsindustrie heeft een blauwe handschoen de voorkeur. Mocht er een handschoen verdwijnen in voeding dat is blauw sneller op te sporen dan wit. Soft nitril is naast wit en blauw ook verkrijgbaar in diverse andere kleuren. Dit biedt je de mogelijkheid om kleurcodering toe te passen en het risico op kruisbesmetting te verminderen. Bovendien ziet het er leuker uit en geeft het een andere (luxere) uitstraling.

Bestellen in onze webshop

Bekijk en bestel alle professionele handschoenen in onze onze webshop!

 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€0,00
Bestel nog voor €181,50 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.